Home

Lokale pers zit bovenop Lowlands

15 augustus 2007.  Uit alle hoeken van Nederland begeeft de pers zich dit weekend richting Biddinghuizen om daar verslag te doen van het Lowlands festival. Maar het zijn de lokale journalisten die er echt bovenop zitten. "Ik kom gemakkelijker iets te weten. Mijn broer zit bij de politie."

Aankomend weekend is voor de veertiende keer Lowlands, traditiegetrouw op het evenemententerrein in Biddinghuizen.

Het is een populair terrein, ook festivals als Arrow Classic Rock en Fields of Rock sturen tegenwoordig rock-en metal fans naar de Flevopolder. Journalisten uit alle hoeken van het land weten inmiddels het terrein blind te vinden.

Voor hun kleine broertjes van de lokale pers blijft het knokken voor een perskaart, maar weten desalniettemin net iets meer.

Biddinghuizen is een klein dorp. Het telt zo'n zesduizend inwoners. Het tweede weekend van augustus vertienvoudigt dit aantal. Uit die massa nieuwe inwoners weet de redactie van de lokale nieuwssite BHZ-Net altijd de locals eruit te pikken, vertelt redactielid Ane Sybesma. "Wij schrijven vooral veel over de lokale bezoekers en minder over de bands. Ik ken een hoop gezichten. Komen we bekenden tegen, dan zetten we ze op de foto."

Flevopost plaatst elk jaar paginagrote berichten over Lowlands in de krant. Toch blijft het volgens verslaggever Kees Bakker ieder jaar 'knokken' voor een perskaart: "De organisatie heeft geen idee wat we doen, want die leest onze krant niet. Iedere keer weer moeten we ze overtuigen van onze goede bedoelingen. Sinds enige tijd houden we ze op de hoogte van onze Lowlands verhalen. Ze zijn verrast van de hoeveelheid." Maar het heeft ook voordelen om van de lokale pers te zijn. "Ik ken hier mijn pappenheimers", zegt Bakker. "Zo werkt mijn broer bij de politie. Dan hoor je wel eens wat meer dan de landelijke pers."

Bakker doet voor de twaalfde keer verslag van Lowlands. Andere festivals in Biddinghuizen, zoals Arrow Classic Rock en Fields of Rock, kunnen in Flevopost op evenveel aandacht rekenen. "Omdat we een huis- aan huis blad zijn, genieten we veel redactionele vrijheid. Vooral Lowlands zien we als ons festival. We benaderen het daarom ook minder vanuit een journalistieke hoek. In de loop naar het festival zijn we er al volop mee bezig. Er stond eerder een interview met de programmeur in de krant. En op onze jongerenpagina plaatsten we cd-recensies van Lowlands bands."

Sybesma runt samen met zijn broer de BHZ-Net website op vrijwillige basis. Beide doen verslag van Lowlands. Hij maakt de foto's, zijn broer schrijft. En elke dag gaat een van de twee naar huis om het materiaal op internet te plaatsen. En dan weer terug, want slapen doen ze op het campingterrein.

Sybesma: "Kamperen hoort erbij, dat is onmisbaar voor een ultiem festival gevoel."

Bron: VPRO 3 Voor 12

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
Dit is een website van BHZNet.nl - Nieuws uit Biddinghuizen

Realisatie: Sybit - Software op Maat