Home

Fieldlab-experimenten met elk 1.500 bezoekers

Fieldlab-experimenten met elk 1.500 bezoekers 3 februari 2021.  Bij de twee buitenfestivals, die in maart in Biddinghuizen worden gehouden om de risico's van coronabesmettingen te testen, zijn per festival 1.500 bezoekers welkom. Aanmelden is waarschijnlijk vanaf volgende week mogelijk, als Fieldlab Evenementen de exacte data bekend maakt.

Fieldlab, Eric van Eerdenburg van Mojo en burgemeester Jean-Paul Gebben van Dronten gaven vanochtend in een digitaal persmoment meer details over de twee festivals. Het gaat om een dancefestival en een muziekfestival zoals Lowlands, maar dan veel kleiner. Ze maken deel uit van totaal acht experimenten naar de risico's van besmettingen, die Fieldlabs de komende paar maanden voor binnen- en buitenevenementen heeft gepland.

Test gedaan
Deelnemers aan de test moeten uiterlijk 48 uur voor hun komst op het festivalterrein een PCR-coronatest hebben gedaan en de uitslag kunnen voorleggen. Ook worden zij bij aankomst beoordeeld op klachten en wordt de temperatuur gemeten. Eén op de tien bezoekers wordt steekproefsgewijs aan een sneltest onderworpen. Iedereen moet een mondkapje dragen. Vijf dagen na afloop moeten bezoekers opnieuw een PCR-test laten doen.

Tag meet contactmomenten
Daarna worden de bezoekers in drie groepen van vijfhonderd mensen toegelaten. Zij krijgen een tag om hun nek, die meet als je met iemand in contact komt en hoe lang dat duurt. Dat moet Fieldlab inzicht geven in de 'bezoekersdynamiek' en het gedrag. "Neem bijvoorbeeld toiletten: zijn dat plekken waar de kans bestaat dat mensen langer bij elkaar staan? En zijn er dan meer toiletten nodig?", aldus Tim Boersma van Fieldlab.

Halve dag
Elk experiment in maart in Biddinghuizen duurt een halve dag: van drie uur 's middags tot zeven uur 's avonds. "Dat is met opzet, voor het geval de avondklok dan nog geldt. Dan kan iedereen op tijd weer thuis zijn", zegt Boersma. De uitkomsten van elk experiment zijn waarschijnlijk na drie weken bekend, maar worden daarna besproken met het Outbreak Management Team (OMT) en het kabinet. "Uiteindelijk is het doel om vast te stellen of je van generieke naar specifieke maatregelen kunt overgaan om evenementen weer mogelijk te maken."

Tests belangrijk voor Lowlands
De tests in maart zijn voor Mojo van groot belang. "Wij moeten vier tot zes maanden vooruit denken om evenementen als Lowlands te realiseren", zegt Eric van Eerdenburg. Hij zei te hopen dat de resultaten snel bekend zijn, zodat de organisatie weet welke aanpassingen nodig zijn. "We weten nog niet of het doorgaan van Lowlands afhankelijk is van deze tests. De vaccinatiegraad waarin we in de zomer zitten is ook belangrijk, maar dat is een onzekere factor. Komen er meer mutaties van het virus? Als het huidige vaccinatieschema wordt gehaald, dan zouden er in augustus weer evenementen mogelijk moeten zijn." Hij hoopt op verruiming, maar is tegelijk bang "dat er te veel met de bril van nu wordt gekeken naar wat er straks mogelijk is. Daarom zijn deze evenement zo belangrijk."

Vergunning
De gemeente Dronten moet de vergunningen voor de experimenten verlenen. Die worden gezien als een groot evenement op de schaal van Lowlands. Dronten is daar klaar voor, aldus burgemeester Gebben. De gemeente is ook al maanden in gesprek over de vergunning voor Lowlands en heeft tachtig procent hiervan al voorbereid.

Bron: Omroep Flevoland

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
Dit is een website van BHZNet.nl - Nieuws uit Biddinghuizen

Realisatie: Sybit - Software op Maat