Home

Componist Philip Glass met ensemble op Lowlands

31 januari 2016.  Tussen de vele aangekondigde namen die zullen optreden op Lowlands, schuilt een parel. Philip Glass, een van de grootste klassieke componisten van de twintigste eeuw, komt naar het festival in Biddinghuizen. Samen met zijn ensemble.

Muziekjournalist bij Trouw, Joris Belgers, reageerde op Twitter: 'Is Philip Glass niet veel bijzonderder op Lowlands?'. En Willem van Zeeland, oud-eindredacteur van het muziekplatform 3voor12 stuurt een tweet: 'Mooi lijstje eerste Lowlands-namen met Philip Glass als aangename verrassing.' En de mannen achter Fokke & Sukke melden: 'Philip Phucking Glass! Een opvallende artiest, wat is Lowlands toch leuk!'

Waarom enthousiaste reacties
Waarom zijn de reacties op de keuze van de programmeur zo enthousiast? Lowlands schrijft zelf op de site dat Philip Glass zonder twijfel een van de meest invloedrijke klassieke componisten van de twintigste eeuw is. Alleen al voor Lowlands, want zonder zijn 'minimal music' uit de jaren zestig en zeventig geen techno, ambient en new wave, en dus een uitgestorven Bravo-tent op zaterdagnacht.

Koyaanisqatsi Live
De inmiddels 79-jarige Glass zelf is die minimal fase allang voorbij: de classicist verkent het liefst álle uithoeken van klassieke muziek met repetitieve structuren. Zoals in zijn revolutionaire filmscore voor Godfrey Reggio's experimentele cultdocumentaire 'Koyaanisqatsi' (1982), waarmee Glass de lat ook in de filmmuziekwereld meteen een kilometer hoger legde. Op Lowlands zien de festivalgangers die klassieker op de mooist denkbare manier: op groot doek, live gescoord door het dertienkoppige Philip Glass Ensemble - inclusief de maestro zelf natuurlijk.

De film
De term 'Koyaanisqatsi' komt uit de taal van de Hopi indianen en betekent zoveel als: ´leven zonder balans´. Zonder plot of dialoog wordt in een kaleidoscopische verzameling shots, waarin veelvuldig gebruik gemaakt wordt van time-lapsetechniek en andere adembenemende camera- en montagetechnieken, de schoonheid en stilte van de natuur tegenover het waanzinnige en gejaagde van de stad geplaatst. Een indringende waarschuwing aan de mensheid. Philip Glass componeerde hierbij bijna hypnotiserende muziek.

Oscarnominaties
Sinds de jaren negentig schrijft de Amerikaanse Philip Glass meer en meer conventionele klassieke muziek voor strijkkwartet en symfonieorkest. Hij heeft gewerkt voor David Bowie, Godfrey Reggio en Errol Morris. Voor zijn filmmuziek is Philip Glass drie maal genomineerd voor een Oscar, echter zonder er een te winnen. Het ging om Kundun (1997), The Hours (2002) en Notes on a Scandal (2007). Hij componeerde ook de muziek voor de film Compassion in Exile: The Life of the 14th Dalai Lama, de Oscar-winnende documentaire The Fog of War in 2003.

Het zal voor de liefhebbers indrukwekkend zijn om de grote meester een keer in levende lijve aan het werk te kunnen zien. En dat nog wel op een festival, in Biddinghuizen.

Redactie BHZNet.nl

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
Dit is een website van BHZNet.nl - Nieuws uit Biddinghuizen

Realisatie: Sybit - Software op Maat