Home

Lowlands-urine wordt kunstmest

Lowlands-urine wordt kunstmest 24 augustus 2016.  De urine van de festivalgangers op Lowlands dat van 19 t/m 21 augustus 2016 in Biddinghuizen plaatsvond, is niet in het riool verdwenen, maar wordt door Waterschap Vallei en Veluwe gerecycled tot kunstmest. Het festival trok dit jaar ruim 50.000 bezoekers, goed voor bijna 2,5 miljoen liter urine.

Waterschap Zuiderzeeland en Waterschap Vallei en Veluwe werkten samen om het afvalwater te verwerken. Het grootste deel is via een persleiding afgevoerd naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie in Dronten. Bijna 2,5 miljoen liter urine werd overgebracht naar de Energie- en Grondstoffenfabriek in Apeldoorn, waar Waterschap Vallei en Veluwe fosfaat wint uit poep en urine en er terplekke hoogwaardige en milieuvriendelijke kunstmest van maakt, bruikbaar in de land- en tuinbouw.

Fosfaat uit Urine
Fosfaat is een kostbare meststof die nu nog wordt gewonnen uit mijnen in onder andere Marokko en China. De verwachting is dat deze natuurlijke bronnen over 50 รก 100 jaar uitgeput raken. "Zonder fosfaat kan er geen enkel gewas groeien en daarom is het, gezien de groeiende wereldbevolking, van essentieel belang om bestaande (lokale) bronnen te hergebruiken", schrijft het waterschap op haar website.

Spoelwater
Eerder kwam Waterschap Zuiderzeeland ook al met nieuws dat voor de toiletten op Lowlands duurzamer gewerkt zou worden. Het spoelwater kwam dan ook niet vanuit de 'gewone' waterleiding, maar hiervoor werd slootwater uit de omgeving gebruikt.

Het recyclen van urine is niet uniek. Het Deense festival Roskilde kwam vorig jaar al in het nieuws met het bericht dat de urine van bezoekers in de vorm van kunstmest weer op het land terug zou komen. Voor de heren waren sommige plaszuilen direct verbonden met een tankauto. Als uitleg stond hierbij een cirkel te lezen: van gerst, tot bier, tot mens en via kunstmest weer terug op het land.

Redactie BHZNet.nl

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
Dit is een website van BHZNet.nl - Nieuws uit Biddinghuizen

Realisatie: Sybit - Software op Maat