Home

Taalwetenschappers storten zich op Lowlands

7 juli 2015.  Wat is die 'magische sfeer' die kan ontstaan tijdens live concerten en festivals? Wat betekent het om 'op dezelfde golflengte' te zitten met andere mensen om ons heen? Taalwetenschappers Suzanne Dikker en Marijn Struiksma van de Universiteit Utrecht doen hier onderzoek naar tijdens het Lowlands festival in Biddinghuizen (21-23 augustus).

Is er een neurobiologische basis voor het gevoel dat je met iemand op dezelfde golflengte zit? Met andere woorden: zitten je hersengolven daadwerkelijk op dezelfde golflengte? Kunnen we dat gevoel ook in kaart brengen en welke factoren beïnvloeden hersensynchroniciteit?

Om dat te achterhalen, gebruiken Dikker en Struiksma in hun onderzoek de zogenoemde Mutual Wave Machine: een interactieve neurofeedback-installatie die samen met kunstenaar Matthias Oostrik is ontwikkeld. In een kleine ruimte met beeld en geluid ervaren steeds twee proefpersonen hoe ze met hun breinactiviteit toenadering of juist afstand tot elkaar kunnen creëren. Als de hersengolven meer synchroon worden, dan worden de deelnemers ondergedompeld in een levendiger beeld en geluid; bij een gebrek aan synchronisatie bevinden zij zich in een donkere, holle capsule.

Zweten
Daarnaast wordt ook de huidgeleiding (zweten) van de proefpersonen gemeten. De huidgeleiding neemt toe bij het ervaren van emotie. Kun je de kick die het geeft als het klikt met iemand ook terugzien in deze lichamelijke reactie? Met deze maat hopen Dikker en Struiksma aan te kunnen tonen dat je ook lichamelijk met iemand op dezelfde golflengte kunt zitten.

Het onderzoek dat wordt uitgevoerd op Lowlands is onderdeel van een grootschalig, interdisciplinair internationaal onderzoeksprogramma. Bezoekers van het Lowlands Science-programma kunnen een actieve bijdrage leveren, en tegelijkertijd leren en genieten van menselijke verbondenheid.

De onderzoekers verzamelen op Lowlands neurowetenschappelijke data van een groot aantal deelnemers, onder omstandigheden die natuurlijker zijn dan in een laboratorium. Daarmee wordt o.a. duidelijk of het delen van een emotionele ervaring, zoals een popconcert, een factor is die hersensynchroniciteit beïnvloedt. Bezoek je het festival en wil je meedoen, kom dan langs bij de speciale Lowlands Science tent.

Bron: Ouderenjournaal

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
Dit is een website van BHZNet.nl - Nieuws uit Biddinghuizen

Realisatie: Sybit - Software op Maat