Home

2015 wordt schoonste Lowlands ooit

2015 wordt schoonste Lowlands ooit 23 augustus 2015.  Met 23 edities beleeft Lowlands nog geen jubileum in numerieke zin, maar wat ons betreft wel in organisatorische zin. Nooit eerder was er zo weinig afval te vinden op het terrein, dat (volgens verwachting van de organisatie) bevolkt wordt door 47.500 mensen.

Waar het aan ligt zal een combinatie van factoren zijn. Vooropgesteld staan er veel meer afvalcontainers opgesteld op het terrein, waardoor de afstand tot een Trash eigenlijk nooit ver is. Het is dus daadwerkelijk een kleine moeite om je etens- en drankafval netjes weg te gooien in plaats van op de eerste de beste beschikbare vierkante meter gras. Daarbij wordt er de hele dag door opgeruimd door papierprikkers (trashbashers).

Een schoon terrein na drie dagen festival

Natuurlijk zal het iets lagere aantal bezoekers er iets mee te maken hebben, maar een stukje extra bewustzijn bij de mensen zelf zal hier zeker ook toe bijdragen. Uiteindelijk versterkt alles elkaar. Want op een schoon terrein gooi je ook minder snel je afval van je af. Het enige dat menig bezoeker nog af moet leren, is het deponeren van drinkbekers in de plaskruizen, die hierdoor al op vrijdag overstromen of voor natte schoenen zorgen (…).

Mensen lijken bewuster van hoe met afval omgegaan moet worden

Carnaval
Tot nu toe is het bovendien een net festival in ander opzicht. Er lijken minder carnavaleske feestvierders rond te lopen, waardoor het mooi aangeklede terrein heel gelaten wordt. Zelfs bij de zaterdagavond onaangekondigde DJ Kees van Hondt bleef het bij door de organisatie beschikbaar gestelde attributen en werd niet het halve terrein naar binnen gesleept. Vooral ook omdat bij de deur direct werd afgepakt door de alerte beveiligers.

Tijdens de knotsgekke muziek van Kees van Hondt werd het podium onder andere bemand door een aantal senioren, die zich overigens kostelijk vermaakten

Als de traditioneel gekke zondag ook "rustig" blijft, dan lijkt het erop dat de 7.500 minder mensen niet direct een nadeel zijn voor het festival en gaat het weer meer om de muziek en de dááruit volgende sfeer in plaats van batmankostuums en roze badjassen. Wel is het een nadeel in financiële zin natuurlijk, want dergelijke feestvierders geven gauw 200 euro per persoon uit in een weekend. Samen met de tickets een gemis van drie miljoen euro.

Zonnig
Op zondag is het, net als op vrijdag en zaterdag, direct doorstappen en wisselen tussen bands en muziekstijlen. De zonnige klanken van artiesten als Bear's Den, Mighty Oaks en Kenny B vallen echter vooral in goede aarde, omdat hiervoor niet direct de warme tent zelf opgezocht hoeft te worden, maar ook vanaf buiten "in het gras" alles goed te volgen is.

Even wanen we ons in Suriname met de zomerse klanken van Kenny B

Lawaai
Overigens krijgen we vanuit Biddinghuizen door dat de wind dit jaar voor hen ongunstig staat en dat er nogal veel overlast is. Een welkome aanvulling op de anders rustig kabbelende avonden zonder veel vertier; voor anderen een brute verstoring van de woonrust en het leefgenot. Dit terwijl eigenlijk bij iedere tent het volume een stuk lager staat dan andere jaren. Het lijkt dus oprecht "pech" te zijn.

De drukbezochte Haciënda op zaterdagavond

Zondagavond gaat met optredens van Passenger, Interpol, Kendrick Lamar, Tame Impala en afsluiter Major Lazer alweer de laatste festivalnacht in van Lowlands 2015. Een editie die niet uitverkocht raakte, maar wat ons betreft redenen te over geeft om hier volgend jaar door mond-tot-mond reclame verandering in te brengen, zodat de Biddinghuizen als muzikale hoofdstad van Nederland volgend jaar weer zestigduizend muziekliefhebbers vermaakt.

Klik hier voor alle foto's

Bekijk ook foto's in het door Biddinghuizers ruim gevulde fotoblog op http://www.lowlandsbiddinghuizen.nl

Redactie BHZNet.nl
Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
Dit is een website van BHZNet.nl - Nieuws uit Biddinghuizen

Realisatie: Sybit - Software op Maat