Home

Elburg vreest luidruchtige zomermaand

Elburg vreest luidruchtige zomermaand 22 december 2006.  Met de komst van de muziekfestivals Fields of Rock en Arrow Rock naar Biddinghuizen in juni vrezen inwoners en ondernemers uit Elburg komende zomer een forse toename van geluidsoverlast. De lange files van festivalgangers doet de Elburger economie geen goed, denken de ondernemers.

Het festivalterrein in Biddinghuizen ontving in augustus dit jaar 55.000 bezoekers van het Lowlands Festival. De aankomst en het vertrek van bezoekers leidden tot lange files door ’t Harde vanaf de A28.

Meer overlast
Voor volgend jaar verwachten ondernemers nog meer overlast. Deze maand maakten de organisatoren bekend dat Fields of Rock, dat in 2005 in Nijmegen plaatsvond, en Arrow Rock, dat uit Lichtenvoorde komt, naar Biddinghuizen verkassen. Beide festivals zijn naar schatting goed voor zo’n 50.000 bezoekers.

Compenseren
Een verzoek van Handels Belangen Elburg aan organisator Mojo Concerts om de overlast te compenseren, werd genegeerd. „Ze schreven ons dat ook wij profiteren van de grote aantallen festivalgangers. Dat is dus niet zo”, zegt H. van den Pol van de ondernemersclub. Hij verwijst naar het feit dat de massale festivals tegenwoordig geheel zelfvoorzienend zijn. „In de beginjaren van Lowlands kwamen de mensen nog van het festivalterrein af. De omzet in tenten en luchtbedden ging duidelijk omhoog. Als ik dit jaar twee extra luchtbedden heb verkocht, zijn dat er veel.”

Klagen
D. ter Avest, eigenaar van het Veluwe Strandbad, had dit jaar veel bezoekers op zijn park die klaagden over de nachtelijke geluidsoverlast van het festival aan de overkant van het water. Hij gaat pas stappen ondernemen als hij minder gasten krijgt in de zomer door de festivals. „Nu voel ik het nog niet in mijn portemonnee. Wellicht is dat in de toekomst anders.”

Inwoners klagen al langer over geluidsoverlast. In februari vorig jaar zamelden de SGP-fracties uit Elburg en Nunspeet honderden handtekeningen in onder de leus ”Steek de kop niet in het zand voor het geluid van de overkant”.

Uit eerdere geluidsmetingen van de gemeente Elburg bleek dat de geluidsnormen tot nog toe niet zijn overtreden.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
Dit is een website van BHZNet.nl - Nieuws uit Biddinghuizen

Realisatie: Sybit - Software op Maat