Home

Engelsen massaal naar Lowlands

Engelsen massaal naar Lowlands 26 juli 2006.  De Britse invasie die vorig jaar werd ingezet op de podia van popfestival Lowlands, geldt dit jaar ook het publiek. Nederlands belangrijkste popevenement verwacht op 18, 19 en 20 augustus zeker duizend Britse popliefhebbers bij festivalterrein Walibi World te Biddinghuizen.

Volgens Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg begint zijn festival in Groot-Brittannië naam te maken. ‘We voeren nu ook een beperkte publiciteitscampagne in Engeland. Ze vinden ons daar supercool.’

Dat is niet verwonderlijk gezien het programma van vorig jaar (met de Britse The Magic Numbers, Kaiser Chiefs, Editors en Maxïmo Park) en het affiche van 2006: Arctic Monkeys, weer The Magic Numbers, Razorlight en The Veils. Allemaal Engelse ‘sensatiebands’, die in eigen land voor uitverkochte zalen zorgen.

Schreeuwend duur
Van Eerdenburg: ‘De Engelse festivals waar deze bands aantreden, zijn vergeleken met Lowlands schreeuwend duur.’ Tickets voor Engelse evenementen in Leeds en Reading kosten ongeveer twee keer zo veel als kaarten voor Lowlands. ‘Met een goedkoop vliegticket ben je dan met drie dagen Lowlands toch minder geld kwijt.’ Bovendien zijn Leeds en Reading al weken uitverkocht.

Hyping
De Nederlandse popzalen waren al ontdekt door de Britten. Vorig jaar en dit jaar stroomden vooral Amsterdamse zalen als De Melkweg en Paradiso vol met Engelse fans, voor optredens van Arctic Monkeys, The Magic Numbers en Franz Ferdinand. De concerten van die bands waren in eigen land nauwelijks toegankelijk vanwege de typisch Britse hyping en bijbehorende run op tickets.

Last
Nu ontdekt de Britse popfan dus het Nederlandse openluchtfestival, ten koste van de Engelse meerdaagse popfeesten van bijvoorbeeld Reading en Leeds. Precies die festivals waarvan Lowlands eerder veel last heeft ondervonden, zegt Van Eerdenburg. ‘We hebben een dip gehad, drie jaar geleden. Lowlands vond toen plaats in de laatste week van augustus, tegelijk met de Engelse festivals. Die kochten alle bands op die wij ook wilden, en dat had zijn uitwerking op ons programma. Lowlands verkocht in 2003 voor het eerst niet uit. We hadden 25 procent minder publiek. We twijfelden toen even aan de basis van ons bestaan.’

Weer uitverkocht
Om de Engelse festivals voor te zijn, verschoof Lowlands in de agenda, naar half augustus. Met als resultaat dat de jonge, upcoming bands weer beschikbaar waren voor de tenten in de Flevopolder. ‘Dat is heel belangrijk geweest. De dip in kaartverkoop is voorbij, we raken dit jaar zo goed als zeker weer uitverkocht’, zegt Van Eerdenburg.

Internationalisering
De komst van de Britten naar Nederland hangt volgens de festivaldirecteur niet samen met een algehele internationalisering van popfestivals, en het vertrek van veel Nederlandse popliefhebbers naar buitenlandse festivals. Van oudsher was het Belgische festival Rock Werchter al populair bij Nederlanders, maar de laatste jaren wijken die ook graag uit naar het Deense Roskilde, het Belgische Pukkelpop (dat in hetzelfde weekend plaatsvindt als Lowlands) en het Hongaarse Sziget. ‘Dat is een gril’, zegt de Lowlands-baas. ‘Die interesse zakt wel weer in. Zeker die voor dat festival in Budapest. Het is daar ontzettend smerig.’

Bron: Volkskrant

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
Dit is een website van BHZNet.nl - Nieuws uit Biddinghuizen

Realisatie: Sybit - Software op Maat