Home

Lowlands tussen fictie en werkelijkheid

Lowlands tussen fictie en werkelijkheid 27 augustus 2001.  Drie dagen lang was Flevoland in de ban van popfestival Lowlands. Met 150 acts op negen podia en 57.500 kamperende bezoekers bij 32 graden was het een van de enerverendste afleveringen. De gemeente Dronten doet er alles aan om het festival te behouden.


Acht jaar geleden heette het nog voluit A Campingflight to Lowlands Paradise. Het was de vlag die de lading moest dekken van een paradijs, een popfestival en een camping ineen. Achtduizend jongeren trokken met hun tentje naar wat je toen nog de Flevopolder mocht noemen. En zie in 2001: Het festival staat in een provincie die dynamiek wil uitstralen.

Drie dagen lang wordt de rust in het Revert Abbebos verstoord door basdreunen van negen podia en eet- en feesttentjes. Een stoet van 57.500 jongeren zorgt voor opstoppingen op de weg van Epe naar Lelystad, een volstrekt onbekende aanduiding in de verkeersinformatie van de ANWB. En reken maar dat die slempende en feestvierende jeugd een bende rotzooi achterlaat van lege bekers bier en platgetrapte pizzadozen.

Het paradijs heet al weer sinds enige jaren simpelweg Lowlands en de gemeente Dronten is maar wat trots op het evenement. Burgermeester A. Gresel trekt alle registers open om het festijn voor zijn gemeente (en de provincie Flevoland) te behouden.

Lowlands, vrijdagmiddag, 4 uur. De eerste kampeerders hebben hun tentjes opgeslagen. Hutje aan mutje, soms de scheerlijnen verstrikt in die van de buren, maar hier geldt: Hoe dichter op elkaar, hoe gezelliger. Het Rotterdamse balletgezelschap Rogie & Company - te gast in de succesvolle theatertent Juliet - warmt zich op voor een voorpremière van de voorstelling Tragic Torso. De Britpopgroep My Vitriol heeft de ondankbare taak het muziekprogramma te openen voor het nog wat onwennige publiek. Onderwijl onthult de burgemeester een plaatsnaambord met de tekst `Lowlands - gemeente Dronten'. In zijn ogen is de voormalige campingflight uitgegroeid tot een heuse stad, of liever gezegd een immense buitenwijk die het inwonertal van zijn gemeente tijdelijk boven de 100.000 tilt.

Lowlands is een stad tussen fictie en werkelijkheid. Een stad waar elke dag een eigen krant verschijnt, de Daily Paradise en die gratis wordt rondgebracht door twaalf `postbodes' op bakfietsen. Een stad met twee supermarkten, een 24 uurs-café, een politiepost en - voor het eerst dit jaar - de gelegenheid om voor de wet te trouwen! De echte burgemeester kwam drie avonden achtereen naar de Foxtrot-tent om rond de klok van elf uur de huwelijken te voltrekken van mensen die bij Mojo Concerts hadden gevraagd naar deze mogelijkheid. Het bordje `Lowlands gemeente Dronten' stond evenzeer voor `Las Vegas Flevoland'. En vanwege de tropische temperaturen was de vergelijking met de Amerikaanse woestijnstad niet eens zo gek.

De burgemeester had er graag een paar avondjes overwerk voor over om zijn enthousiasme voor Lowlands te betuigen. Bovendien hangt hem de dreiging boven het hoofd dat het festival gaat verhuizen. Een deel van het festivalterrein is in handen van een nieuwe eigenaar gekomen en die heeft het plan er recreatiebungalows te bouwen. Mojo beraadt zich over de toekomst van het evenement, dat door zijn sfeer, aankleding en perfecte organisatie is uitgegroeid tot (internationaal) visitekaartje van het bedrijf. De concertorganisator zou ook in onderhandeling zijn met de gemeente Assen. Lowlands 2002 blijft, zo werd afgelopen weekend bekend gemaakt, in elk geval nog in Dronten. En volgens de wandelgangen lijkt de lobby van de burgemeester ook na 2002 haar effect sorteren.

,,De gemeente Dronten en de provincie Flevoland zullen alles in het werk stellen om Lowlands te behouden'', beloofde Gresel halverwege het optreden van de Belgische band Hooverphonic. ,,Deze provincie heeft nog een imagoprobleem. We zijn een jonge provincie en hier komt een jong publiek op af. Net als bleek bij de wereld scouting-ontmoeting Jamboree laten we zien dat we in staat zijn een groot evenement goed te begeleiden.

,,Ik hoor weleens burgemeesters in andere gemeenten klagen dat ze geen mensen kunnen krijgen om riscowedstrijden of -evenementen te begeleiden. Dat zal in Dronten nooit gebeuren. Mensen van de politie en vrijwilligers houden met hun vakanties rekening met Lowlands. Dit willen ze zeker niet missen.''

En dan werd er natuurlijk ook nog gemusiceerd in de stad. Zoals in de tent India waar de nog onbekende Amerikaanse band Gwenmars een uitstekende indruk achterliet met robuuste gitaarpop. Of de aanstekelijke mix van Afrikaanse beats en Keltische folk die live nóg beter tot zijn recht komt dan op de platen van het sympathieke gezelschap Afro Celt System.

De alom gewaardeerde Britse band Muse (begin oktober terug in de Amsterdamse Heineken Music Hall) maakte de weg vrij voor dé publiekstrekker van het festival: De terugkeer op de concertpodia van de rellerige techno- en big beatformatie Prodigy. Terwijl Prodigy het publiek opzweepte met teksten als Fuck yourself free ontstond in de Foxtrot-tent bijna een polonaise op het liedje Een Bossie Rooie Roze.

Typisch Lowlands, die verscheidenheid van verantwoorde alternatieve popmuziek en camp met de grootste letter C. Het rozenliedje was een van de vele lullige liedjes die werden gedraaid tijdens de Après Ski Show. Dansen met ontbloot bovenlijf terwijl de kunstsneeuw uit de lucht valt. Typisch Lowlands ook? Of misschien dan toch die eerste bruiloft waarvoor het liedje De Clown van Ben Cramer tijdens de Après Ski Show abrupt moest worden afgebroken.

Typisch Lowlands was wel dat het kersverse eerste bruidspaar Jasper en Sanne - ze hadden elkaar vijf jaar geleden voor het eerst ontmoet op het festival - bij een tekort aan rijst werd verwelkomd met een goedbedoelde regen van bier. Wat moest je ook anders als zelfs de Roosvicee en Ice Tea al vroeg in de avond waren uitverkocht.

Op de zaterdag zorgde de trip hop-formatie Kosheen voor opstoppingen bij de Bravo-tent. In een jaar tijd heeft dit drietal uit Bristol zich ontpopt tot publieksfavoriet. Veel publiek was er ook voor Live dat een verrassingsconcert gaf. Slechts twee nummers speelde de groep van de binnenkort te verwachten cd. Daarna was er een persconferentie van de band die welgeteld één minuut duurde. De groep had niet meer te vertellen dan de aankondiging dat de groep in Ahoy' in Rotterdam gaat optreden en de datum waarop de cd uitkomt.

Op de zondag waren het vooral Michael Franti Spearhead die indruk maakten met een geïnspireerd optreden, waarna Franti zich een half uur lang tussen het publiek stortte.

Festivaldirecteur Eric van Eerdenburg toonde zich een tevreden mens over het verloop van Lowlands 2001. ,,We hebben extra voorlichting gegeven om het publiek voor uitdroging te behoeden. Dat heeft geholpen. De EHBO heeft alleen voor huis-, tuin- en keukenkwaaltjes moeten opdraven. Door het warme weer waren het vooral blaren die moesten worden doorgeprikt'', aldus Van Eerdenburg.

De portofoon voor calamiteiten die tot dan toe weinig geluid heeft voortgebracht, begint dan op volle toeren te draaien, want boven het festivalterrein barst een enorm zware onweersbui los. Het tropische Lowlands verandert in een mum van tijd in een grote modderpoel. Een aantal optredens moesten daardoor zelfs voortijdig afgeblazen worden. Vooral de bands die op de buitenpodia stonden, moesten vanwege regen en onweer hun optreden staken. Vanaf zes uur stopten de eerste bands. Rond 20.00 uur werd het programma weer hervat. Door de hevige buien blijft één podium buiten de hele avond gesloten. Voor de band El Tattoo Del Tigre die daar nog moest spelen, werd een ander podium gezocht.

Een Fata Morgana noemde de burgemeester het festival. ,,Zo is er niets in de polder, zo staat er een geweldige stad en volgende week is het weer weg.'' Het onweer hielp een handje bij de vroegtijdige aftocht. Toch geen Las Vegas dus, maar gewoon Dronten.

Bron : Algemeen Dagblad

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
Dit is een website van BHZNet.nl - Nieuws uit Biddinghuizen

Realisatie: Sybit - Software op Maat