Home

Vlaamse mambo op Lowlands

18 augustus 2001.  Zaterdag 18 augustus. Voor het popfestival Lowlands in het laatste weekeinde van augustus zijn alle kaartjes verkocht. Het driedaagse evenement in Biddinghuizen zal 57.500 mensen trekken. Dat heeft een woordvoerster van organisator Mojo deze week bekendgemaakt.

De werkzaamheden op het naast pretpark Six Flags gelegen Lowlands-terrein zijn in volle gang. De concerttenten staan er. Er wordt nog hard gewerkt aan de verdere inrichting van het festivalterrein en de uitgebreide kampeervelden.

Het programma van de negende editie van Lowlands begint vrijdag 24 augustus om 16.00 uur.

Tot en met zondag 26 augustus staan 150 optredens van allerlei artiesten op het programma. De popmuziek speelt de meest prominente rol met concerten van onder anderen The Prodigy, Anouk, Kosheen, Pulp, Eels, Tricky en Placebo.

Mojo is niet bang voor taferelen zoals onlangs rond het eendaagse festival Dance Valley in recreatiegebied Spaarnwoude, toen duizenden schaars geklede jongeren urenlang in de regen en kou moesten lopen, honderden Dance Valley-bezoekers onderkoeld raakten en zo'n zestig mensen voor een korte opname in het ziekenhuis terecht kwamen.

Waar Dance Valley het slachtoffer leek te zijn geworden van groeistuipen (in een jaar tijd van 60.000 naar 90.000 bezoekers) heeft Lowlands al jaren een maximale capaciteit van ruim 57.000 bezoekers. Een woordvoerder van Mojo: 'Onze bezoekers houden rekening met minder mooi weer en hebben een extra trui of jas bij zich voor als het gaat regenen.

Extra maatregelen zijn, ook na Dance Valley, niet nodig.'Vlaamse verrassing

De meest verrassende naam op het uitgebreide affiche van Lowlands is El Tattoo Del Tigre. Achter die naam schuilen dertig Vlamingen uit Antwerpen, die Cubaans-Amerikaanse big band mambo uit de jaren veertig en vijftig in een nieuw jasje steken.

De geestelijke vader van deze band is percussionist Tom Hautekiet, die een paar jaar geleden in het Antwerpse café De Hopper gecharmeerd raakte van big band-muziek. Hautekiet: 'De band die daar speelde was goed, maar het optreden statisch. Toen heb ik bedacht dat het mooi zou zijn om mambo te spelen met een spetterende big band met veel show en spektakel.'

Na de nodige voorbereidingen verzamelde Hautekiet dertig muzikanten om zich heen, met dansers, zangeressen en spreekstalmeesters, die de afstand naar het publiek moeten verkleinen. De eerste hoopgevende optredens deden Munich Records besluiten om van El Tattoo Del Tigre een cd uit te brengen, die buitengewoon spontaan en fris bleek te klinken. De grootste vijand van de dertig man tellende big band is tijd. Het bij elkaar komen voor repetities, het plannen van optredens is geen sinecure. Daarom treedt de band niet meer dan tien keer per jaar op.

Vorig jaar verbaasden de Vlamingen op het Belgische rockfestival Werchter. De bandleden kwamen doodnerveus op, maar de angst voor boe-geroep bleek ongegrond. El Tattoo Del Tigre werd een van de verrassingen van het festival. Het optreden op Lowlands is geen Nederlands debuut, want El Tattoo Del Tigre speelde eerder dit jaar ook met succes op Elastiek Muziek in Hilvarenbeek.

Bron: Eindhovens Dagblad

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
Dit is een website van BHZNet.nl - Nieuws uit Biddinghuizen

Realisatie: Sybit - Software op Maat