Home

Lowlands neemt geen extra maatregelen tegen noodweer

Lowlands neemt geen extra maatregelen tegen noodweer 6 augustus 2012.  Hoewel de organisatie van Lowlands geschrokken is van de afgelopen zaterdag ingestorte festivaltent in Steenwijkerwold, zijn extra maatregelen volgens de organisatoren niet nodig.

Woordvoerder Bente Bollmann van organisator Mojo-concerts zegt dat Lowlands goed voorbereid is op eventueel noodweer. Het festival bij Biddinghuizen begint op 17 augustus.

"Wij nemen geen extra maatregelen naar aanleiding van de gebeurtenissen in Steenwijkerwold. Aan al onze leveranciers worden altijd al strenge eisen gesteld", zegt Bollmann. "Dan heb ik het natuurlijk over de tentenbouwers, maar ook over de decorbouwers en dat soort zaken."

"Als we bijvoorbeeld een groot doek aan een decor willen hangen, moet er wel doorberekend worden of dat allemaal kan. Daarnaast hebben we met de bouw- en woningtoezicht van de gemeente Dronten een externe partij die alles controleert. We doen er alles aan om het zo goed en veilig mogelijk te regelen, maar je kunt nooit 100 procent garanderen dat alles goed gaat."

De ingestorte tent op het Dicky Woodstock-festival in Steenwijkerwold volgde op het Pukkelpop-drama in de zomer van 2011, waar door plotseling noodweer 5 doden en tientallen gewonden vielen. Eerder werd ook het Zwarte Cross-festival getroffen door noodweer, al moest het festival toen nog beginnen.

Moeilijk te voorspellen
Lowlands werkt al jaren samen met een meteorologische dienst om de kans op verrassingen zo klein mogelijk te maken.

"Deze dienst werkt niet alleen met buienradar, maar beschikt ook over professionele data", stelt Bollmann. "Toch blijft het moeilijk om zulk heftig maar lokaal noodweer nauwkeurig te voorspellen. Je kunt dat bijna niet zien aankomen."

Bollmann laat weten dat alles er op gericht is om in het geval van een noodsituatie zo goed mogelijk met de bezoekers te communiceren. "Dat doen we onder meer via zowel binnen als buiten geplaatste grote schermen. Ook staan we in verbinding met alle stagemanagers van de verschillende podia. Zelfs als er systemen uitvallen hebben we nog back-ups om iedereen te bereiken."

"Je hoopt dat zoiets je nooit overkomt", blikt Bollmann terug op Steenwijkerwold en Pukkelpop. "Op Lowlands komen echter 55.000 bezoekers, dus de veiligheid stond sowieso al hoog in het vaandel."

Duitse tenten
Ook de organisatie van Huntenpop, dat komend weekeinde in het Gelderse Ulft word gehouden, laat weten goed voorbereid te zijn op eventueel noodweer.

"Wat in Steenwijkerwold gebeurde is natuurlijk een nachtmerrie voor elke festivalorganisator. Huntenpop heeft een standaard draaiboek voor noodsituaties, waaronder noodweer", zegt woordvoerder Willem Messing.

"Ook in onze tenten hebben we alle vertrouwen. We werken al jaren samen met een Duits bedrijf en die leveren zeer degelijke tenten. Ze kunnen windkracht 7 tot 8 weerstaan. Daar zijn we heel tevreden over en in die zin hoeven we geen extra maatregelen te nemen", stelt Messing.

Grote hal
Ook de organisatie van Huntenpop heeft een meteoroloog ingeschakeld. "We staan in contact met een lokale weerman die ons tijdig waarschuwt voor een mogelijke weeromslag. Daarnaast zijn er natuurlijk de nodige voorzieningen op internet."

"Mocht er noodweer uitbreken, communiceren we onder meer via grote ledschermen met de bezoekers. Er is in de buurt ook een grote hal waar we in geval van nood mensen onder kunnen brengen. Al denk ik dat een groot deel van de bezoekers al in de auto naar huis zit als het weer zo slecht is", concludeert Messing.

Bron: Nu.nl

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
Dit is een website van BHZNet.nl - Nieuws uit Biddinghuizen

Realisatie: Sybit - Software op Maat