Home

Politie kijkt tevreden terug op Lowlands

Politie kijkt tevreden terug op Lowlands 27 augustus 2009.  Politie Flevoland is tevreden over het verloop van Lowlands 2009. Een goede sfeer en hoge tolerantie onder de bezoekers waren ook dit jaar weer de kenmerken van het vierdaagse muzikale en culturele festival.

Het uitverkochte festival vond, net als voorgaande jaren, plaats op het festivalterrein naast Walibi in Biddinghuizen. Daar hield de politie, in nauwe samenwerking met de beveiliging en de organisatie, verspreid over vier de dagen, 214 verdachten aan. Het merendeel van de aanhoudingen had betrekking op het in bezit hebben van verdovende middelen. Verder werden er verdachten aangehouden voor het plegen van diefstal of het illegaal binnenkomen van het festivalterrein. Tijdens het festival hebben zich geen grote openbare orde incidenten, zoals vechtpartijen of mishandelingen, voorgedaan.

Ook dit jaar werkte de politie weer intensief samen met security en organisatie. Door de toezichtcontroles te verscherpen en langer uit te voeren werden er meer verdachten aangehouden dan vorig jaar. De zogenaamde ‘Posec-teams’, teams waarin politieagenten in burger en securitymedewerkers samenwerken, richtten zich vooral op drugsmisbruik en sfeerverpesters. Naast deze agenten in burger had de politie een aangifte unit op het festival terrein en werden de verdachten in de ‘strafrechtstraat’ door rechercheurs verhoord en door het Openbaar Ministerie verder afgehandeld. Buiten het terrein werd het verkeer door motoragenten, surveillanten en verkeersregelaars in goede banen geleid.
De meeste arrestanten werden betrapt met veelal kleine hoeveelheden drugs. Vooral, XTC-pillen, LSD, GHB, en cocaïne werden aangetroffen. Alle aangetroffen drugs werd in beslag genomen, getest en vernietigd. Een 33-jarige man uit Nieuwveen werd met een grote hoeveelheid drugs en cash geld aangehouden. Na het eerste onderzoek is hij als ‘dealer’ aangemerkt en in verzekering gesteld. De man zit nog vast.
Sommige bezoekers werden door de organisatie van het festivalterrein verwijderd. Dit de ene keer na aanleiding van een gepleegd strafbaar feit, de andere keer in verband met onbehoorlijk gedrag.

Een 33-jarige poolse man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, werd door de spoorwegpolitie in de trein richting Amsterdam aangetroffen met een grote hoeveelheid goederen. Omdat de man geen directe verklaring kon geven over de herkomst van de goederen stelden de collega’s een onderzoek in. Hieruit bleek dat de man op Lowlands was geweest en dat de goederen vermoedelijk van diefstal afkomstig waren. De Pool werd overgedragen aan de rechercheurs op Lowlands die verder onderzoek naar de herkomst van de goederen verrichtten. Diverse aangetroffen spullen, zoals mobiele telefoons en een iPod, konden gekoppeld worden aan aangiftes die op Lowlands waren gedaan. Enkele telefoons konden zondag al aan de rechtmatige eigenaren terug gegeven worden. De verdachte is in verzekering gesteld en zit nog vast.

Door de aanwezigheid van het Openbaar Ministerie op het festivalterrein werden aan de verdachten in de meeste gevallen een geldboete of werkstraf aangeboden. De werkstraf dient door de aangehouden bezoeker in zijn of haar woonplaats binnen een bepaalde termijn voltooid te worden. Gebeurd dit niet, dan volgt er alsnog een dagvaarding.

Bij de aangifte unit kwamen 80 aangiftes binnen, het merendeel in verband met diefstal uit tent of zakkenrollerij. De ervaring leert dat in de loop van de week via de site van politie Flevoland nog meer digitale aangiftes volgen. Wanneer bezoekers nog aangifte willen doen dan kan dit via de site www.politie.nl/flevoland. Voor meer informatie over gevonden of verloren goederen die direct herleidbaar zijn tot de eigenaar, denk aan paspoorten, id-kaarten, rijbewijzen etc. en mobiele telefoons, kan gebeld worden met de politie Dronten op telefoonnummer 0900 – 8844.

Bron: Politie Flevoland

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
Dit is een website van BHZNet.nl - Nieuws uit Biddinghuizen

Realisatie: Sybit - Software op Maat