Home

Lik op stuk beleid voor Lowlands

Lik op stuk beleid voor Lowlands 14 juli 2003.  Het is al bijna een beproefde formule in Flevoland: lik-op-stuk-beleid op de grote muziekfestivals. Ook op Lowlands worden straks weer ter plekke taakstraffen uitgedeeld.

Tenminste, als daar aanleiding voor is. In elk geval zijn een officier van justitie en een medewerker van de reclassering, unit Flevoland, op het festivalterrein aanwezig. Het is de derde keer dat deze formule wordt toegepast in Flevoland.

Naast Lowlands 2002 waren het Openbaar Ministerie en de reclassering enkele weken geleden ook present op dancefestival Defcom in Almere.

De Flevolandse politie opperde vorig jaar bij het Openbaar Ministerie om meteen straffen uit te delen aan Lowlands-gangers. Dat werkt als volgt: bezoekers die zich schuldig maken aan (kleine) criminaliteit, bijvoorbeeld drugshandel of vernielingen, worden meteen voorgeleid. De officier stelt de verdachte een taakstraf voor. Gaat hij of zij akkoord, dan volgt een gesprek met de reclassering. De taakstraf wordt niet tijdens het evenement zelf uitgevoerd - in dit geval het campingfestival in Biddinghuizen - maar thuis.

Voor de duidelijkheid: van ‘snelrecht‘ is geen sprake. Er komt namelijk geen rechter bij kijken die een vonnis oplegt. Het OM heeft vorig jaar zo‘n zestig zaken in behandeling gehad op Lowlands. Dat heeft uiteindelijk tot elf ‘transacties‘ geleid, ofwel taakstraffen. Het gaat hierbij om mensen uit het hele land, aldus Brouwer.

De Flevolandse reclassering blijft uiteraard Flevolanders begeleiden bij het uitvoeren van hun straf. Brouwer: ‘Komen de verdachten uit andere provincies, dan sturen we de gegevens door naar de andere units.‘ Het voordeel van deze vorm van lik-op-stuk: ‘Zaken blijven niet liggen, hopen zich niet op. Het is een prima initiatief.‘

Bron: Apeldoornse Courant


Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
Dit is een website van BHZNet.nl - Nieuws uit Biddinghuizen

Realisatie: Sybit - Software op Maat