Home

Braderie in ruil voor Lowlands

Braderie in ruil voor Lowlands 24 augustus 2006.  Ondernemers in Elburg willen dat de organisatie van festival Lowlands een optreden op de jaarlijkse braderie in de stad verzorgt. Ze vinden het tijd voor een gebaar, omdat inwoners van de stad jaarlijks lijden onder geluidsoverlast van het festival bij Biddinghuizen.

Elburg ligt aan de andere kant van het Randmeer op enkele honderden meters van het evenemententerrein bij Biddinghuizen. „De wind staat vrijwel altijd deze kant op en we hebben vooral 's nachts overlast van stampende basdreunen. De gemeente en haar inwoners zijn daarvoor nooit gecompenseerd”, zei Hans van den Pol, bestuurslid van Handels Belangen Elburg, woensdag. De vereniging heeft het verzoek per brief verstuurd naar Mojo Concerts, verantwoordelijk voor Lowlands.

Confessioneel
Volgens de ondernemers heeft vooral het confessionele deel van de gemeente last van geluidsoverlast op zondag. De ondernemersvereniging wil graag dat de organisatie een band regelt voor de jaarlijkse Midweekfeesten in Elburg. „Liefst een grote band voor jongeren”, aldus Van den Pol. Geluidsoverlast van de braderie is er amper. „Onze concerten zijn om elf uur in de avond al afgelopen.”

Enkele klachten
Volgens de gemeente Elburg zijn enkele klachten binnengekomen naar aanleiding van Lowlands afgelopen weekeinde. In 2004 zijn geluidsmetingen in de gemeente gedaan. „Toen is geen overtreding geconstateerd. De klachten gaan naar de wethouder en het is aan de politiek daarop te reageren”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Holland Boys Choir
Het verzoek om een band valt lang niet bij iedereen in Elburg in goede aarde. „Wij zitten niet te wachten op een concert dat wordt geregeld door de organisator van Lowlands, of het moet een optreden van het Holland Boys Choir zijn. Maar als de keuze door Mojo Concerts mag worden gemaakt, ligt dat niet voor de hand”, aldus ds. M. A. Kempeneers, predikant van de christelijk gereformeerde kerk in Elburg.

Nog meer hinder
De opmerking van Van de Pol dat vooral het confessionele deel last heeft van Lowlands, noemt ds. Kempeneers een gelegenheidsargument. „Waarschijnlijk zullen wij nog meer hinder vinden van een optreden in de binnenstad van Elburg dan van het festival in Biddinghuizen. Nu al hebben we wekelijks te maken met geluidsoverlast van bands die muziek maken op de braderie. Het verzoek van de vereniging is dan ook zeker niet namens de kerkelijke gemeenten.”


Bron: De Telegraaf / Reformatorisch Dagblad

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
Dit is een website van BHZNet.nl - Nieuws uit Biddinghuizen

Realisatie: Sybit - Software op Maat