Home

Lowlands ook volgende tien jaar in Biddinghuizen

Lowlands ook volgende tien jaar in Biddinghuizen 11 augustus 2011.  Popfestival Lowlands zal ook de komende tien jaar plaatsvinden in Biddinghuizen. Op 17 augustus, een dag voor de negentiende editie van het festival van start gaat, wordt het nieuwe contract met de verhuurder getekend. Dat zegt festivaldirecteur Eric van Eerdenburg.

De verlenging van de verbintenis opent nieuwe deuren voor de Lowlands-organisatie. "We zijn dit jaar met een heel groot project bezig", vertelt Van Eerdenburg. "Er wordt op alle aggregaten gemeten hoeveel stroom we verbruiken en wat de piekbelastingen zijn. We verbruiken 130.000 liter brandstof en dat is erg vervuilend.”

“Als we een eigen infrastructuur zouden hebben, kunnen we groene stroom kopen. We hebben goede verwachtingen over de grid", aldus Van Eerdenburg. "Als het business-wise kan, hopen we dat plan in 2012 al gerealiseerd te hebben.”

“De vervolgstap zou kunnen zijn dat we een vaste kap met zonnecellen op de Alpha-tent zetten en misschien zelfs een paar eigen windmolens plaatsen, zodat we helemaal zelfvoorzienend zijn en misschien zelfs wat stroom overhouden om door te verkopen."

Eerst moet Lowlands 2011 tot een goed einde gebracht worden. Over de kaartverkoop heeft Van Eerderburg niet te klagen gehad. "Eigenlijk waren we in anderhalve seconde uitverkocht, want er waren 40.000 hits op de website op het moment dat we de boel opengooiden. Dat vind ikzelf ook krankzinnig.”

“Die hyperigheid mag er van mij wel af. Zo snel als nu hoeft van mij echt niet." Op de dag dat Lowlands uitverkocht raakte, vrijdag 26 november 2010, waren er nog geen acts bevestigd. Naarmate de line-up completer raakte, groeide de kritiek. Er zouden niet genoeg aansprekende headliners op het affiche staan.

Afgezegd
"Ik denk dat het programma héél sterk is, maar dat we een beetje aan de dunne kant zitten in de headliners", erkent Van Eerdenburg. "Het leek aanvankelijk een heel goed jaar te worden. We begonnen met Tool, Björk, Gorillaz, The Strokes maar die hebben allemaal hun tours afgezegd.”

“Arcade Fire viel ook af, die band heeft een pauze ingelast en komt pas twee weken na Lowlands richting Europa." Het is een negatieve trend die de hele muziekbusiness raakt, legt de Lowlands-directeur uit. "Normaal gesproken heeft Mojo Concerts een aantal stadionshows, dit jaar was het er één.”

Mager
“Normaal zijn er vier tot zes shows in het Westerpark in Amsterdam: is niet doorgegaan. In het Goffertpark in Nijmegen: geen shows. Het is gewoon een heel mager tourjaar."

Het budget voor de Lowlands-programmering is derhalve niet volledig opgegaan. "We hebben wat over", zegt Van Eerderburg. "Dat mogen we dan volgend jaar besteden en dat ga ik ook lekker doen."

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
Dit is een website van BHZNet.nl - Nieuws uit Biddinghuizen

Realisatie: Sybit - Software op Maat